La doar 5 km de Cascada Duruitoare se află un alt monument turistic foarte frumos și anume Mănăstirea Durău. Această mănăstire ortodoxă datează încă din secolele XIX-XX. Mănăstirea este situată la 88 de km de orașul Piatra Neamț și la 65 de km de orașul Târgu Neamț.
Scurt istoric
În anul 1779 a apărut un act important care semnifică atestarea documentară a Mănăstirii Durău. Între timp, mănăstirea a fost abandonată, fapt pentru care în 1802, mitropolitul Veniamin Costachi a transformat acest așezământ în schit pentru călugări.
Inițial, această biserică a fost construită din lemn. Datorită trecerii timpului, ea s-a deteriorat, fapt pentru care între anii 1832 și 1835, pe același loc a fost construită o biserică mult mai rezistentă. Noua construcție a fost ridicată de către călugării din acea zonă. În arhitectura noii biserici a intrat și un turn-clopotniță de două etaje. Sfințirea noii biserici a fost făcută tot de către mitropolitul Veniamin Costachi.
Ce pot vedea în cadrul Mănăstirii Durău
- Clopotnița veche din lemn. Această clopotniță este ceva deosebit, ea fiind construită în secolul XVIII.
- Casa de lângă biserică. În apropierea bisericii vei observa că există o casă mai deosebită. Ea a fost construită de către mitropolitul Veniamin Costachi și este deschisă publicului.
- Turnul din clopotnița de la intrare. La intrarea în mănăstire poți vizita turnul-clopotniță. El are 2 etaje și a fost construit în prima jumătate a secolului XIX. Primul etaj al turnului poți vedea picturi frumoase ce înfățișează Schimbarea la față (pictată în 1938 de monahul Varahil Morarul) sau alte icoane vechi. Tot la acest etaj poți vedea și o serie de obiecte bisericești. Al doilea etaj este ocupat de clopote.
- Cele 3 turle din lemn de pe acoperiș. Planul bisericii a fost unul triconic. Astfel, poți vizita cele 3 turle de pe acoperiș. Ele sunt construite din lemn, iar în interior au câte 4 încăperi: pridvor, pronaos, naos și altar.
- Catapeteasma acestei biserici este cu totul și cu totul deosebită. Ea a fost sculptată din lemn de tei, iar apoi poleită cu aur. De realizarea ei s-a ocupat un pictor de la Constantinopol în anul 1853.
- Icoana din argint a Maicii Domnului. Această icoană este o icoană specială. Ea este considerată de oameni ca fiind făcătoare de minuni și datează din secolul XVIII.
Sunt o mulțime de motive pentru care se merită să vizitezi această frumoasă mănăstire. Fă-ți timp pentru a vizita minunata zonă Ceahlău-Durău.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.