Aflat pe teritoriul județului Neamț, Masivul Ceahlău este un masiv muntos ce aparține Carpaților Orientali. Ca așezare geografică, acesta are la nord Valea Bistricioarei, la est Lacul Izvorul Muntelui, la sud Valea Bicazului, iar la vest Valea Jidanul Bistrelor și Valea Pinticului. Orașul cel mai apropiat de Masivul Ceahlău este orașul Bicaz.
În ceea ce privește înălțimea acestui Masiv, el este cel mai înalt din grupa Munților Bistriței, având ca cele mai înalte vârfuri Vârful Ocolașul Mare, cu o înălțime de 1907 metri și Vârful Toaca, cu o înălțime de 1904 metri.
Atracții turistice
O importantă atracție turistică a zonei este lacul de acumulare Izvorul Muntelui (Lacul Bicaz). Acest lac a fost format pe râul Bistrița, prin crearea barajului de acumulare Bicaz. Execuția acestui lac a început în anul 1950 și a fost dat în folosință 10 ani mai târziu. Lacul Izvorul Muntelui este cel mai mare lac artificial de pe râurile interioare din România.
Afluenții acestui lac sunt o altă atracție turistică importantă. Vorbim de pâraie ca: Schit, Izvorul Alb, Secu, Tifilic, Rupturi, Bistra Mare și Mică. Pârâul Rupturi este mai deosebit, el reprezentând o atracție turistică aparte, deoarece formează o cascada în două trepte și anume Cascada Duruitoare care are o cădere de 30 m.
Pentru tot ceea ce oferă Masivul Ceahlău, el a fost numit Parc Național. Peisajele sunt incredibil de frumoase, lucru foarte important pentru turiști. De asemenea, pe lângă peisajele naturale întâlnim și o mulțime de specii de păsări (350 de specii), reptile (40 de specii), mamifere și insecte. În privința animalelor, atracțiile sunt: ursul brun, lupul, mistrețul, râsul, cocoșul de munte, capra neagră, căprioara, ciocănitoarea neagră, tritonul carpatic, dar și o mulțime de alte specii pe care le poți descoperi daca faci o vizită în Parcul Național Ceahlău.
Legende
De departe cea mai importantă legendă legată de Masivul Ceahlău este legenda Babei Dochia. Legenda spune că Dochia avea un fiu pe nume Dragobete. Fiul ei s-a căsătorit, ea nefiind de acord, deoarece nu își putea suporta nora. Într-o zi geroasă de iarnă, Baba Dochia și-a trimis nora să spele un ghem negru de lână și i-a spus să nu se întoarcă acasă până când ghemul nu se face alb. Ascultătoare, nora a plecat. Ajunsă la râu a început să spele ghemul. A spălat biata fată ghemul fără nici un rezultat, până când degetele au început să-i sângereze. Văzând că lâna nu devine albă și ca degetele îi sângerează, fata a început să plângă, gest care l-a impresionat pe Iisus Cristos. Acesta i-a dat o floare roșie cu ajutorul căreia fata a reușit să facă lâna albă.
Ajunsă acasă a povestit cele întâmplate, însă Baba Dochia nu a crezut-o și mai mult decât atât, a acuzat-o ca ar avea o relație cu Mărțișor (Iisus Cristos). De supărare că fata a reușit să aducă ghemul de lână alb, Dochia și-a luat turma de oi și a plecat pe munte, fiind convinsă de faptul că vine primăvara. Tot urcând ea pe munte, se încălzea tot mai tare și își dădea jos unul dintre cojoace (avea 12 în total). Astfel, în timpul zilei Dochia și-a dat jos din cojoace.
Odată cu venirea serii a venit și gerul și a început să ningă. Din cauza frigului năprasnic, Baba Dochia a înghețat împreună cu oile sale și s-a transformat în stană de piatră. Se spune că drept dovadă a celor întâmplate stau astăzi rocile ce pot fi observate pe muntele Ceahlău.
Trasee turistice
Dacă cele spuse mai sus ți-au crescut și mai mult dorința de a vizita această zonă, mai jos îți prezentăm câteva trasee turistice care îți pot fi de folos în cazul în care te hotărăști să te cazezi la Casa Marica pentru a vedea din frumusețea acestei zone.
- Stățiunea Durău – Cabana Fântânele (aceasta are un aspect foarte plăcut şi o arhitectură de tip medieval) – Căciula Dorobanțului – Pe sub Vârful Piatra Lată – Pe sub Panaghia – Pe sub Vârful Toaca (magnific datorită înălţimii sale) – Vârful Lespezi – Cabana Dochia
- Stățiunea Durau – Poiana Viezuri – Cascada Duruitoarea (una dintre cele mai frumoase cascade din Carpaţi) – Poiana Scaiuțului – Polița cu Ariniș – Curmătura Piciorul Șchiop- Cabana Dochia
- Satul Izvorul Alb (peisaj de poveste) – Bâtca Baicului – Curmătura Lutu Ro?u – Culmea Răchiţi? – Piatra cu Apă (acesta are un pesaj rupt din base) – Detunatele – Cabana Dochia
- Traseu – Cabana Izvorul Muntelui – Pârâul Maicilor – Poiana Maicilor – Ocolașul Mic – Hornul Ghedeonului – Cabana Dochia
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.