By Olivia Pasniciuc / 3rd august, 2016 / Turism

Județul Neamț e un județ cu numeroase obiective turistice. Astăzi însă îți voi vorbi puțin despre muzeele pe care le poți vizita în Târgu-Neamț.

  • Muzeul de Istorie și Etnografie

Acest muzeu a avut prima expoziție în anul 1940. De atunci și până astăzi a suferit mai multe modificări, inclusiv mutarea sediului. Ultimele modificări majore au fost făcute până în 2012. Muzeul cuprinde atât piese din istorie și arheologie, cât și un bogat patrimoniu etnografic specific zonei Neamțului. Muzeul este compus din 5 săli:

  • Sala 1 – Mărturii arheologice din preistorie
  • Sala 2 – De la Antichitate la Evul Mediu
  • Sala 3 – Meşteşuguri de prelucrare a lemnului
  • Sala 4 – Ţesăturile şi portul tradiţional
  • Sala 5 – Alte ocupaţii.

  • Muzeul Memorial Ion Creangă

Acest muzeu funcționează în casa în care a trăit marele scriitor Ion Creangă. Muzeul se află în localitatea Humulești și promovează viața și opera scriitorului. Casa are 3 încăperi: tinda, camera în care a locuit Creangă și cămara. Cei care se ocupă de acest muzeu încearcă să îl păstreze cât mai autentic, astfel încât să arate modul în care trăia marele Ion Creangă. Casa a fost construită în 1830 de către bunicul scriitorului.

  • Muzeul Cetatea Neamț

Muzeul Cetatea Neamț este un muzeu cu totul și cu totul deosebit. Acest muzeu a fost înființat în anul 1940 și a suferit numeroase modificări. Astăzi însă, poți vizita cele 21 de săli ale muzeului și te poți bucura de faptul că acestea sunt amenajate într-un mod deosebit și sunt prezentate astfel încât să creeze o succesiune de cadre, cadre care să te ducă cu gândul la cum se desfășurau lucrurile în trecut.

  • Casa Memoriala Veronica Micle

Această casa reprezintă un alt muzeu pe care îl poți vizita în județul Neamț. Ea se afla situată în vechea vatră a orașului și a fost construită de către Mănăstirea Neamț în anul 1834 drept mitoc și scoală pentru călugări. Mai apoi, în 1850, mama Veronicăi Micle a cumpărat această casă în care a locuit împreună cu cei doi copii, Veronica și Radu. După 3 ani, Veronica împreună cu mama și fratele ei s-au mutat la Iași, însă nu au vândut casa. În 1864, Veronica a primit de la mama ei casa drept zestre. În 1886, după ce s-a mutat la Mănăstirea Văratic, Veronica a donat casa maicilor.

Mult timp după aceea, multe persoane au încercat să salveze acel imobil de la distrugere și au vrut să-l transforme în Casa Memorială. Toată această perioadă a durat ani grei. Abia în 1982 casa este preluată de Complexul Muzeal Județean Neamț și se transformă în Casa Memorială Veronica Micle. Modul în care arată casa și obiectele expuse în interiorul ei, te vor duce cu gândul la atmosfera epocii în care a trăit și scris Veronica Micle.

Toate aceste muzee pot fi vizitate în lunile aprilie – septembrie intre orele 10.00 – 18.00, in orice zi, cu excepția zilei de luni și în lunile octombrie – martie, în intervalul 09.00 – 17.00 in orice zi, cu excepția zilei de luni.

sursa foto: http://www.muzeu-neamt.ro/.