By Olivia Pasniciuc / 25th aprilie, 2016 / Sfaturi utile

Ne place să călătorim și să ne bucurăm de destinații cât mai deosebite. Însă, călătoriile în afara țării pot crea probleme dacă nu te informezi bine înainte, fapt pentru care trebui să ai grija la anumite aspecte care te pot face să eviți situațiile dificile.

În cele ce urmează vrem să venim în ajutorul tău cu o serie de sfaturi care ți-ar putea fi de mare folos. Iată la ce trebuie să fii atent/ă:

  • Procură-ți documentele necesare

Atunci când vrei să pleci în afara țării, asigura-te de faptul că ai la tine toate actele necesare. Dacă în Uniunea Europeana poți circula doar cu buletinul, în alte țări ai nevoie de tot felul de vize și permise de ședere. Informează-te bine înainte și asigură-te de faptul că ai la tine absolut toate documentele înainte de a părăsi țara.

  • Respectă legea

Când mergi într-o țară străină, ai în vedere faptul că trebuie să respecți legea. Informează-te în privința legilor care există și asigură-te de faptul că le respecți, pentru a nu avea probleme mai apoi. Unele lucruri pot fi permise în România, dar interzise în alte țări. Totodată, respectă tradițiile și obiceiurile, deoarece unele comportamente sociale pot fi împotriva legii dintr-o anumită țară.

  • Nu transporta bagajele persoanelor necunoscute

Dacă în timpul călătoriei tale te întâlnești cu persoane care vor să-și lase bagajul în grija ta, evita sa accepți, dacă nu vrei să ai probleme. Unele persoane au în bagaj substanțe sau obiecte interzise pe teritoriul anumitor țări. Dacă acestea sunt găsite în grija ta, tu ești cel/cea care suporta consecințele.

  • Ai grija la bagaje/acte

Aceasta este o regula valabilă pentru orice călătorie. Ai grija la bagaj, deoarece oricând poți avea prin preajmă oameni rău intenționați. Mai grav e când ești însă în altă țară, mai ales dacă vorbim de țările în care ai nevoie de viză sau de permis de ședere. Dacă acestea ți-au fost furate, poți întâmpina tot felul de probleme.

  • Evită zonele periculoase/necunoscute

Nu te aventura să mergi în locuri periculoase sau necunoscute, deoarece te poți rătăci sau poți întâlni tot felul de pericole de care e greu să scapi cu bine. Cel mai bine ar fi să mergi însoțit/ă de un ghid din zona respectivă.

  • Ține cont de alertele de călătorie din țara în care vei merge

E important să ai în vedere alertele de călătorie atunci când mergi într-o anumită țară. Pentru a afla toate informațiile care îți pot fi de folos în acest sens, site-ul celor de la MAE îți stă la dispoziție. E cea mai sigură sursă din care te poți informa în privința acestui aspect.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vrei să îți faci concediul în altă țară.