By Olivia Pasniciuc / 23rd mai, 2017 / Turism

Când eram în clasele primare am început să merg în excursii cu școala. Cel mai mult îmi plăcea când mergeam la Cetatea Neamțului. Cred că eram prin clasa a III-a când am mers pentru prima dată. Am fost pur și simplu fascinată de la prima vedere.

Am călcat cu emoții pe podul care duce spre cetate, am trecut cu emoții pe lângă zidurile cetății și, copil fiind parcă nu-mi venea să cred ce ne povestea ghidul.

Cred că Cetatea Neamțului merită vizitată măcar o dată în viață. Ea a fost construită în secolul al XIV-lea de către Petru I și fortificată în secolul al XV-lea de către domnitorul Ștefan cel Mare. Din nefericire, în secolul XVIII, din ordinul domnitorului Mihai Racoviță cetatea a fost distrusă. Oamenii au început să nu mai fie interesați de ea și au folosit o bună parte din piatra folosită la construirea ei pentru a-și face case.

În 1834, Poetul Alexandru Hrisoverghi a cerut oprirea actelor de vandalism asupra cetății. Astfel, domnitorul Mihail Sturza a făcut toate demersurile necesare pentru a proteja ce a mai rămas din vechea cetate.

În anul 1866, Cetatea Neamț a devenit monument istoric și mulți ani mai târziu, în perioada 1968-1972 i-au fost consolidate zidurile.

Cetatea Neamț a fost construită din piatră de râu, din piatră de carieră și rocă de gresie verzuie. Pe latura de est a cetății era închisoarea, monetăria, camera de provizii și bucătăria, temnița, paraclisul „Sf. Nicolae”, camera de locuit, camera pârcălabului și camera domniței. În partea de vest se afla sala armelor, sala de sfat și judecată, o sala de trecere, un iatac si  cameră de taină. Pe latura de sud se regăseau un lapidarium și o terasă. În partea de nord nu au fost construite încăperi. Era doar zidul de incintă.

Acum câțiva ani, mai exact între anii 2007-2009 Cetatea Neamțului a fost reabilitată din fonduri europene și din fonduri alocate de Consiliul Local Târgu Neamț. A fost modernizat drumul de acces, a fost restaurat întreg ansamblul arhitectonic, s-au iluminat căile de acces, dar si monumentul, au fost construite clădiri noi, s-a alimentat cetatea cu apa și canalizare și s-au făcut parcări.

 

Cetatea Neamț are o istorie impresionantă în spate și sunt o mulțime de lucruri interesante pe care le poți afla despre ea cu o simplă căutare pe Google. Cetatea Neamț e cu siguranță o cetate care merită vizitată.

Eu recunosc faptul că nu am reușit să merg de când a fost restaurată, dar dacă voi ajunge prin Neamț, cu siguranță o voi face. Programul de vizită este zilnic, de la orele 09.00 la 18.00.