By Olivia Pasniciuc / 6th iunie, 2016 / Turism

Continuăm astăzi cu o nouă legendă culeasă de pe meleagurile din Ceahlău și anume legenda Babei Dochia și Dragobetele. Această legendă este cunoscută, însă parcă de fiecare dată ne stârnește interesul.

Legenda spune că trăia cândva o babă pe care toți o cunoșteau sub numele de Baba Dochia. Dochia avea un băiat pe care îl chema Dragobete. Era un băiat frumos, iar ea era mândră tare de el. Într-una din zile, așa cum era și normal, Dragobete s-a îndrăgostit. S-a îndrăgostit foarte tare de o fată frumoasă și tânără. Baba Dochia însă, nu era de acord cu relația lor și nu a vrut să o accepte ca nora. Neavând altă soluție, băiatul a hotărât să se căsătorească fără acordul ei.

Babei nu i-a convenit și pentru a râde de nora ei, a trimis-o într-o zi la un pârâu pentru a spăla un chem de lână neagră. Era o zi de iarnă rece, o zi în care nici nu îți venea să ieși afară. Indicațiile babei au fost clare. Fata trebuie să spele ghemul negru până când acesta devenea alb. Și a început biata fată să spele ghemul. Și a spălat ore în șir. Mâinile îi erau pline de sânge și înghețate, însă tot nu se lăsa bătută.

Legenda mai spune că Domnul Iisus Hristos a rămas impresionat de cele văzute și pentru a ajuta fata i-a dăruit o floare roșie cu care aceasta a albit lâna. Mare a fost uimirea fetei care i-am mulțumit și a plecat fericită acasă. Ajungând însă acasă, fata i-a spus că a primit floarea de la un simplu prieten pe care ea l-a numit Mărțișor, deoarece nu l-a recunoscut cine era. Baba Dochia însă nu a crezut-o și a acuzat-o că floarea nu e de la un prieten.

După toate acestea, Baba Dochia a pornit pe munte cu oile, crezând că va veni primăvara, din moment ce fata a primit de la Mărțișor o floare. În timp ce urca pe munte, tot își dădea jos din cojoace, deoarece se încălzea. Avea în total pe ea 12 cojoace. După ce a scăpat rând pe rând de toate, vremea s-a schimbat brusc și baba a înghețat împreună cu oile, transformându-se în stană de piatră.