By Olivia Pasniciuc / 22nd iunie, 2016 / Turism

Continuam seria legendelor culese din zona Ceahlăului și vorbim astăzi despre Piatra Detunată.

Conform acestei legende, acum mult timp în urmă (nu se mai știe exact când anume) trăia la poalele Ceahlăului un boier foarte bogat, un boier atât de bogat încât nici el nu mai știa exact ce avere are.

Boierul avea trei fii, iar acești trei fii îi aduceau necazuri. Boierul era harnic și bun la suflet, însă fiii lui nu aveau nici un fel de grija și nu puneau preț pe banii boierului. Iroseau cât puteau de mult pe lăutari, femei și băutura și nu apreciau faptul că boierul își câștiga banii cinstit.

Într-una din zile, boierul nostru nu a mai putut răbda și i-a dezmoștenit pe cei trei fii, lăsându-i fără avere. Se săturase boierul de atâta desfrâu și lenevie. Apoi, a vândut mare parte din avere și a lăsat doar atât cât să poată trăi el și câțiva slujitori.

Banii de aur strânși din vânzarea averii au fost băgați în saci și urcați pe vârful muntelui Ceahlău cu ajutorul cailor și al slujitorilor. Acolo, pe Muntele Sfânt trăia un pustnic retras de lume care știa prea bine ca „banul e ochiul dracului”. Banii boierului au fost îngropați sub o stâncă măreață, într-un loc cât mai retras. Locul a fost apoi sfințit și deasupra s-a pus o cruce de lemn, astfel ei crezând că vor ține la distanță duhurile rele.

Peste sute de ani, niciunul dintre cei care fusese implicați în îngropatul banilor nu mai trăia. Crucea a putrezit și ea și nimeni nu mai știa de comoara îngropată. Nimeni în afară de Satana care încă mai purta de grija banilor. Acesta însă nu știa unde era îngropată exact comoara și a început să sape printre stânci. A săpat el cât a săpat, însă nu a dat de nici un bănuț. Văzând așa, s-a enervat și s-a repezit cu trăsnete asupra stâncilor, inclusiv asupra stâncii sub care era comoara.

Când a văzut ce face Satana, Domnului Dumnezeu nu i-a plăcut, deoarece acesta voia să descopere comoara pentru a putea rătăci sufletele a mii de creștini. Domnul Dumnezeu a trimis atunci din cer un fulger ca un stâlp de lumină, fulger care a topit toată comoara și a dus la risipirea ei în adâncul pământului.

Cei care merg astăzi prin zona Ceahlăului pot vedea stânca fărâmițată în rânjet de ferăstrău cunoscută sub numele de Piatra Detunată.