By Olivia Pasniciuc / 31st mai, 2016 / Turism

România e plină de tot felul de locuri cu legende fascinante. E interesant să afli informații legate de anumite obiective turistice care atrag an de an o mulțime de turiști.

Zona Ceahlăului este și ea o zonă plină de turiști. Sunt o mulțime de legende legate de această parte a țării. Astăzi vom vorbi despre Legenda Vârfului Toaca.

Vârful Toaca este după înălțime al doilea vârf din Masivul Ceahlău. El măsoară 1904 m, are forma de piramidă și reprezintă principala atracție turistică din zonă.

Legenda spune că în trecut, pe acest munte trăia un neam de uriași ce avea multe vite care pășteau pe plaiurile muntelui. Când dădea zăpada, uriașii își luau vitele și coborau de pe munte spre Valea Jitanului. Într-o iarnă însă, molima i-a îmbolnăvit pe uriași, dar și mare parte din vitele lor. Au scăpat doar o fată și un băiat, împreună cu puținele vite neafectate de boală. Când iarna a trecut, tinerii împreună cu vitele rămase au urcat din nou pe munte și s-au gândit să îți ridice câte un turn, astfel încât să-i vadă oamenii dinspre soare răsare. Zis și făcut. Au început ei să adune stânci și lespezi și să înalțe turnuri. Turnul băiatului era mai mare și mai lat, iar al fetei mai mic. Cu toate acestea, ambele îi umpleau de uimire pe oamenii din văi care vedeau cum piscurile mărețe se ridicau de la o zi la alta.

Însă, într-una din zile, cei doi tineri uriași care au scăpat de molimă au fost surprinși de o ploaie puternică, o ploaie cu gheața care a curmat orice viață de pe munte. Cei doi tineri, împreună cu animalele rămase au fost striviți de greutatea gheții puternice.

După ce ploaia a trecut și puhoaiele s-au scurs, oamenii au observat lipsa uriașilor și au plecat în căutarea lor. I-au găsit morți și le-au făcut morminte de piatră. În anul următor, de Probajini, la un an de la moartea uriașilor, oamenii au urcat pe munte și au înțepenit o toacă pe vârful cel mai înalt, vârf sub care era îngropat băiatul. De atunci, vârful sub care a fost îngropat băiatul poarta denumirea de Vârful Toaca, iar vârful sub care e îngropată fata Panaghia.