By Olivia Pasniciuc / 18th ianuarie, 2016 / Turism

Mănăstirile sunt locurile în care oamenii merg pentru a-și găsi liniștea. Oamenii care sunt credincioși, vin de la mănăstiri cu liniște în suflet și cu dorința de a fi mai buni, mai credincioși, mai atenți la nevoile celor din jur.

Din fericire, România se poate mândri cu o mulțime de mănăstiri absolut deosebite. Acesta este subiectul asupră căruia ne vom opri astăzi. Vom vorbi despre câteva mănăstiri pe care trebuie să le vizitezi dacă ești adeptul lăcașurilor de cult.

  • Mănăstirea Sucevița

La 18 km de orașul Rădăuți, în nordul Moldovei, se află cunoscuta mănăstire Sucevița. Aceasta își are hramul de Învierea Domnului și a fost atestată în anul 1582, în vremea voievodului Petru Șchiopul. Mănăstirea este construită prin îmbinarea elementelor bizantine cu cele gotice, dar și cu ajutorul elementelor specifice arhitecturii din zona Moldovei. Legenda spune că mănăstirea a fost construită cu pietrele cărate de o femeie timp de 30 de ani, cu ajutorul unui car tras de boi, pentru a-și răscumpăra păcatele. Este o mănăstire deosebită ce merită vizitată.

Manastirea--Sucevita-20110224112647

  • Mănăstirea Putna

Marele poet Mihai Eminescu a numit mănăstirea Putna „Ierusalimul Neamului Românesc” și credem că avea dreptate. Situată la 33 de km de orașul Rădăuți, această mănăstire este un loc de liniște și relaxare. Pe lângă minunata mănăstire, mai poți vizita și muzeul mănăstiresc, muzeu ce te întâmpină cu tot felul de obiecte de cult, manuscrise, broderii, etc. Ctitorul acestei mănăstiri este marele voievod Ștefan cel Mare, mănăstirea fiind construită între anii 1466 și 1469. Arhitectura este una deosebit de frumoasă, iar intrarea în mănăstire se face pe sub un arc boltit al unui turn.

06

  • Mănăstirea Voroneț

La doar 4 km de Gura Humorului se află satul Voroneț, sat în care se află celebra mănăstire Voroneț. Aceasta își are hramul de Sf. Mare Mucenic Gheorghe. Mănăstirea Voroneț este una din ctitoriile lui Ștefan cel Mare, ea fiind ridicată în anul 1488, într-un timp de numai 3 luni și 3 săptămâni. Picturile, atât cele din interior, cât și cele din exterior, sunt absolut uimitoare. Mănăstirea Voroneț mai poartă și denumirea de Capela Sixtină a Estului și mai este renumită și pentru celebrul  albastru de Voroneț.

voronet_d00041_ip1t2743t

  • Mănăstirea Sfânta Ana

Dacă ajungi vreodată în Orșova, trebuie să vizitezi mănăstirea Sfânta Ana. Această mănăstire este așezată pe defileul Dunării, mai exact pe coama Dealului Moșului. Ctitorul acestei mănăstiri este un ziarist interbelic, Pamfil Șeicaru, cunoscut în întreaga țară, el luptând ca sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie, în Primul Război Mondial.

manastire-pamfil-seicaru

  • Mănăstirea Prislop

În județul Hunedoara, mai exact în satul Silvașu de Sus, se află mănăstirea Prislop, cunoscută în mod special datorită Părintelui Arsenie Boca. În fiecare an, o mulțime de credincioși trec pragul acestei mănăstiri în speranța ca Sfântul Arsenie Boca îi va ajuta în problemele pe care ei le au. Mănăstirea a fost construită în secolul al XIV-lea de Sfântul Nicodim.

prislop5

Acestea sunt doar câteva mănăstiri ce merită vizitate dacă ești o persoană credincioasă sau dacă vrei să vezi locașuri cu o arhitectură deosebită. Astfel îți vei găsi cu adevărat liniștea.