Pentru multe persoane care au vizitat zona Masivului Ceahlău răspunsul la întrebarea ”De ce să vin la Durău?” este destul de evident. O dată vizitată zona Ceahlău/Durău vor reveni cu plăcere destul de des, poate chiar de mai multe ori pe an.
Pentru ceilalți care încă nu au trecut prin aceste locuri am să încerc să enumăr câteva motive să vii pe aici, motive enumerate așa cum îmi vin în minte fără a putea spune că unele sunt mai importante ca altele.
Sporturi de iarnă la Durău
În fiecare iarnă dealurile din zona Ceahlău, Durău sunt numai bune pentru a practica diverse sporturi de iarnă. Pentru facilitarea practicării ski-ului, săniușului și a patinajului, în stațiunea Durău este amenajată o pârtie denumită ”Poiana Soarelui”. Aceasta este o pârtie albastră și are un grad mic de dificultate. Lungimea ei este de 450 de metri, altitudinea de plecare se află la 810 metri cu o înclinație de 9% și diferență de nivel de 40 de metri. Se desfășoară pe o lățime de 40 de metri, are suprafața de 2 hectare și ajunge la sosire la altitudinea de 770 de metri. Având capacitatea de aproximativ 200 de persoane, pe Pârtia Durău s-a amenajat și un teleski, un tun de zăpadă și nocturnă.
Program de funcționare a echipamentelor teleferice:
- Luni – Joi: 09:00 – 18:00
- Vineri, Sâmbătă, Duminică: 09:00 – 20:00
Prețul per ascensiune este unul destul de mic existând și reduceri pentru mai mult ascensiuni. De exemplu, în sezonul de iarnă 2014-2015 prețul a 5 urcări a fost de 8 lei, 10 urcări – 15 lei, 15 urcări – 20 lei, 40 urcări – 40 lei.
Turism ecumenic la Durău
Dacă ești o persoană religioasă sau îți place să vizitezi monumente cu însemnătate în cultura și tradiția românească, Durăul poate fi ori un punct central al călătoriei tale sau un punct de plecare către alte destinații ecumenice. În centrul stațiunii se găsește Schitul Durău sau cum i se zice mai nou Mânăstirea Durău, schit atestat documentar în 1779 și pictat de către Nicolae Tonitza. După 1990, pe munte s-a construit un schit de călugări, acesta putând fi vizitat doar în urma unei ascensiuni de câteva ore.
Tot din zonă se ajunge foarte ușor și către alte mănăstiri din apropiere: Secu, Sihăstria, Sihla, Văratec, Petru Vodă.
Încărcarea bateriilor
Bineînțeles nu mă refer la bateriile de mașină 🙂 . Datorită unui nivel de poluare foarte scăzut zona este perfectă pentru relaxare, plimbări sau stat la soare și, ținând cont că dealurile și versanții sunt împodobiți cu brazi seculari, orice ieșire din casă este un puternic stimulant al metabolismului. De asemenea, lipsa prafului și a alergenilor face satul Ceahlău și stațiunea Durău un loc ideal pentru cei care suferă de alergii.
Drumeții montane pe Ceahlău
Pentru cei care sunt împătimiți ai muntelui și a drumețiilor sau ascensiunilor montane pe Masivul Ceahlău există o serie de trasee turistice cu diverse dificultăți, făcându-l perfect atât pentru cei începători sau fără o condiție fizică bună, cât și pentru avansați sau cățărători. Câteva puncte de atracție (pe lângă priveliștile minunate) sunt în ordinea altitudinii: Cascada Duruitoarea, Cabana Fântânele, Cușma Dorobanțului, Cabana Dochia, Vârful Toaca, Ocolașul Mare.
Trebuie precizat că traseele sunt supravegheate de echipa Salvamont Durău, o echipă de oameni tineri, dar extraordinari.
Pentru susținerea Rezervației Masivului Durău, există o taxă de intrare în rezervație, taxa care se plătește la Durău sau la Izvorul Muntelui, depinzând de unde este punctul Dumneavoastră de start în ascensiune. Taxa nu este mare, 7 lei pentru adulți sau 3.5 lei (elevi, studenți, pensionari).
Punct de plecare spre alte destinații
Ori că ești doar în trecere prin Ceahlău sau zona este doar o oprire dintr-o vacanță mai lungă, după o ședere aici vei putea ajunge ușor către alte destinații, la fel de interesante. Enumăr doar câteva dintre ele:
- Cheile Bicazului – Lacul Roșu,
- Borsec – cu ale sale ape minerale
- Vatra Dornei – cu ale sale pârtii de schi
- Poiana Largului – cu al său viaduct
- Piatra-Neamț – telegondolă, pârtie de schi, muzee, etc