By Olivia Pasniciuc / 6th iunie, 2017 / Turism

Dacă îți place ca atunci când vizitezi țara să vezi și din minunatele muzee care există pe teritoriul ei, astăzi te invităm la Muzeul particular Neculai Popa de la Târpești.

Târpești este o localitate situată la 12 km de Târgu Neamț, în comuna Petricani. Nu este deloc greu de ajuns la acest muzeu, iar cei care au făcut-o deja au fost impresionați de frumusețea obiectelor găsite aici.
Primul muzeu de la Târpești a fost în casa locuința de serviciu pe care o folosea învățătorul satului, între 1964 și 1977. Casa a fost renovată de către Neculai Popa pentru a-și ține colecția de obiecte de artă.

Neculai Popa a fost meșter popular, arheolog, etnolog, învățător și poet. S-a născut în anul 1919 și primele săpături arheologice le-a făcut în satul Târpești în anul 1937. Apoi, viața lui a devenit ceva mai grea, deoarece s-a înscris ca voluntar în armată și a fost rănit, după care câțiva ani mai târziu a fost condamnat și arestat din motive politice.

În anul 1958 au început cercetări arheologice în zona comunei Petricani, după care, între 1961 și 1965 s-au făcut săpături arheologice semnificative în satul Târpești. În aceeași perioadă are loc și debutul ca sculptor al lui Neculai Popa, debut datorat dorinței acestuia de a imita statuetele descoperite de arheologi.

În anul 1970 a fost realizat filmul documentar „Acasă la Neculai Popa” și doi ani mai târziu s-au făcut alte săpături arheologice.

Primii turiști străini au călcat pragul muzeului în anul 1972 și de atunci au continuat să vină turiști atât din țară, cât și din afara ei.

În anul 1976 a fost inaugurată nouă clădire, clădire destinată colecțiilor muzeului.

În perioada 1996 – 2006, Neculai Popa a scris patru cărți: „Cartea vieții mele”, „Lumea Satului”, „Din lumea văzută și nevăzută” și „De la lume adunate”. Neculai Popa s-a stins din viață în anul 2010.

Ceea ce a cules de pe meleagurile natale meșterul popular N. Popa, dar și ceea ce el a creat, poate fi văzut în muzeul care-i poartă numele.

Curtea muzeului este plină de statui realizate de către Neculai Popa. În încăperile care compun muzeul poți vizita Casa cu măști și Casa colecțiilor.

Casa cu măști are un hol și trei săli. În interiorul lor vei găsi marea majoritate a creațiilor lui Neculai Popa, dar și ale soției acestuia și o colecție de veste brodate cu motive tradiționale din județul Neamț.

Casa colecțiilor este formată din două holuri și șase săli și cuprinde majoritatea colecțiilor de arheologie, numismatica, etnografie, obiecte religioase și pictură naivă.

Cred că se merită să vizitezi acest minunat muzeu. Și dacă ajungi prin zonă și cauți cazare Ceahlău-Durău, fă-ți zilele și mai frumoase și vino la Casa Marica

Surse foto: http://www.muzeulpopa.ro/