By Olivia Pasniciuc / 30th noiembrie, 2016 / Diverse

Sărbătorile de iarnă sunt speciale pentru toată lumea. Ele însă sunt și mai deosebite în zonele în care se păstrează tradițiile și obiceiurile. În zona Moldovei, în multe sate tradițiile sunt păstrate cu sfințenie.

Iată care sunt câteva dintre ele:

  • Colindatul

Una dintre cele mai vechi tradiții din zona Moldovei este colindatul. În general, la colindat merg copiii. Ei se pregătesc din timp și în seara de Ajun satele răsună de glasurile celor mici care vestesc Nașterea Mântuitorului. Aceștia sunt răsplătiți în general cu bani, dar și cu bunătăți.

  • Uratul

În seara de Anul Nou, atât cei mici, cât și cei mai mari merg la urat. Copilașii ură cu un clopoțel, iar cei mai mari se costumează în capre, urși și tot felul de alte personaje înfiorătoare. În zona Moldovei sunt și formații de călușari care merg cu uratul și care urează oamenilor numai de bine.

  • Nimic nu se dă din casă

În multe zone din Moldova oamenii încă păstrează acest obicei din bătrâni. În Ajun ei nu dau nimic din casă. Mai mult decât atât, nu aruncă nici măcar gunoiul.

  • Semănatul din prima zi a Anului nou

Pentru a le merge bine în Noul An, mulți din locuitorii din Moldova primesc cu semănatul în prima zi din an. Copiii merg din casă în casă și le urează de bine gazdelor aruncând în ei cu boabe de cereale. Acestea reprezintă belșug și bogăție.

Crăciunul și Anul Nou nu ar mai fi la fel de speciale  fără tradiții și obiceiuri. Respectă-le, indiferent de zona în care te afli.