Boboteaza este una dinte cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. Această sărbătoare importantă semnifică înnoirea omului creștin. Ea amintește de momentul petrecut la apa Iordanului, momentul în care Domnul Iisus este botezat.
În România, creștinii ortodocși respectă o mulțime de tradiții și obiceiuri. Iată care sunt câteva dintre acestea:
• Copiii merg cu „Chiraleisa”. Acest obicei semnifică purificarea spațiului și invocarea rodului bogat în anul care a venit. Copiii intra în curțile oamenilor, le înconjoară locuințele și rostesc în cor „Chiraleisa,/ Spic de grâu/ Până-n brâu,/ Roade bune,/ Mană-n grâne!“.
• Se sfințește apa. De Bobotează, preoții sfințesc apa și astfel ea devine agheasmă. Apa sfințită cu ocazia acestei sărbători are o putere deosebită, ea dând sănătate atât oamenilor, cât și vitelor. Agheasma nu se strică niciodată și este considerată a fi leac pentru boli.
• Se aruncă o Cruce în apă. După slujba de Bobotează, în multe sate și orașe s-a păstrat obiceiul aruncării Crucii. Preotul aruncă în apă o Cruce, iar tinerii înoată în apa înghețată pentru a o recupera. Se spune că persoana care recuperează Crucea va avea noroc tot anul.
• Nu se mănâncă până când nu vine preotul să sfințească hrana. Un obicei păstrat și în zilele noastre de multe persoane este acela că în ajun de Bobotează, membrii familiei nu mănâncă nimic până când nu vine preotul să sfințească hrana.
• Fetele țin post negru pentru a avea soți buni și credincioși. În ziua de Bobotează, fetele nu mănâncă nimic. Procedând astfel, ele cred că Domnul e va da soți buni la inimă și credincioși.
• În casele oamenilor e liniște și pace. Creștinii evită să aibă certuri în ajun de Bobotează și evită să își pedepsească copiii. Astfel ei cred că nu vor avea certuri tot anul.
Acestea sunt o parte din tradițiile care sunt păstrate încă de unii creștini din România.
Tu ce tradiții și obiceiuri ții de Bobotează?