Dacă îți place să vizitezi biserici de lemn ca Biserica de lemn din Bistricioara, îți recomandăm să vizitezi și Biserica de lemn din Ceahlău, biserică ce are hramul de „Zămislirea Sfintei Ana”. Această biserică este așezată în cimitirul satului și face parte din categoria A din județul Neamț.

Scurt istoric

Biserica de lemn din Ceahlău a fost construită acum aproximativ 300 de ani, prin anul 1730. Ea a fost ridicată de către ardelenii care au venit în acea perioadă în Moldova, deoarece voiau să-și poată practica și păstra credința. Până în anul 1963, această biserică a fost biserica parohială a comunității. Mai apoi, în apropierea acesteia a fost construită o nouă biserică, de această data din zid.

Descriere

Arhitectura acestei biserici este una deosebită pentru zona Moldovei, deoarece fiind construită de ardeleni arată specific zonei Ardealului. La construirea bisericii s-au folosit bârne din lemn de brad încheiate la colțuri în „coadă de rândunică”. Temelia construcției este făcută din piatră uscată. Altarul bisericii de lemn din Ceahlău are o formă mai deosebită, el fiind rotund. Întreaga construcție este deosebită, deoarece este greu să construiești la rotund o încăpere din lemn. La construcția acoperișului s-au folosit dranițe și se pot observa și aici influențele din zona Transilvaniei. În timp s-a mai construit și pridvorul, clopotnița din pietre de râu și s-au făcut îmbunătățiri la temelie și acoperiș. Ușile bisericii îi oferă acesteia un aspect atractiv. Ele sunt uși împărătești și sunt considerate a fi adevărate bijuterii. De asemenea, bolțile din naos și pronaos au fost concepute cu mare grijă în ceea ce privesc detaliile.

Unicitatea bisericii din lemn mai este dată și de faptul că picturile din interiorul ei sunt realizate direct pe bârnă. În altar, pereții au fost acoperiți cu pânză, după care au fost pictați, un lucru rar întâlnit în bisericile din Moldova. Din nefericire, în timp pictura s-a pierdut, iar acum se mai pot vedea doar urme ale acesteia.

Peisajul din fundalul bisericii este cu adevărat impresionant. Din curtea bisericii se pot observa foarte bine minunatele dealuri împădurite cu conifere. Aerul bisericilor din lemn este unul deosebit, deoarece îți va da impresia ca te-ai întors în timp, cu câteva secole în urmă. Bisericile din lemn au o vechime impresionantă și o istorie interesantă.

Slujbele religioase ținute în această biserică sunt cu totul și cu totul deosebite. Liniștea de aici te va face să te simți mai aproape de Dumnezeu.